Bruiloft van Vermeer

In 2012 heeft de stichting de productie op zich genomen van een toneelstuk door ‘VAT 75’ op de locatie ‘Op Hodenpijl’. Het toneel getiteld ‘De bruiloft van Vermeer’ grijpt terug op het historisch feit dat de schilder Johannes Vermeer in 1653 is gehuwd in de schuilkerk van de buurtschap Hodenpijl. Aan de opvoeringen Op Hodenpijl was een keramiek-tentoonstelling gekoppeld met de titel ‘Liefs, Vermeer’. Deze tentoonstelling duurde de hele maand september. De opening van deze tentoonstelling, die deels ook exposeert in het Delftse Vermeerhuis, werd ondersteund door de stichting PGMD en de toneelgroep VAT 75 uit Schipluiden. Op 14, 15 en 16 september is het toneelstuk ‘De bruiloft van Vermeer’ opgevoerd Op Hodenpijl. Aan deze productie is een ‘historische boerenmaaltijd’ en een optreden van de muziekgroep Pekel gekoppeld. Het toneelstuk bezingt de lof van het boerenland en ‘bewijst’ dat Vermeers’ ‘melkmeisje’ en het ‘meisje met de parel’ Delflandse deernen waren.

Het spel gaat over de noodzaak van de relatief arme schilder Vermeer om een rijke vrouw te huwen. Schoonmoeder Maria Thins vindt dat eigenlijk allemaal een beetje beneden haar stand en waardigheid en wil in elk geval dat Vermeer en dochter Catherina Katholiek huwen.

Zo komen ze op Hodenpijl terecht. Daar leren ze over de geneugten van het platteland en en passant wordt ‘duidelijk’ dat het beroemde ‘melkmeisje’ en ‘het meisje met de parel’ Delflandse schonen moeten zijn geweest.

bruiloftvanvermeer006
De moraal is verder dat niet altijd te voorspellen is wat het belangrijkste is in het leven en wat de tand des tijds zal kunnen doorstaan.
Mede dankzij de muziek van de groep Pekel, wordt het toch nog een vrolijke avond.

bruiloftvanvermeer005

 

bruiloftvanvermeer001